Финансови Новини

Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

от | мар. 19, 2022 | Интересно, Финанси | 0 коментари

Credit Card History

Историята на кредитните карти ни връща по-далеч, отколкото си мислите – ето историята на произхода на тази технология и някои прогнози за бъдещето им.

В днешно време е странно да попаднете на някой, който няма кредитна карта. Повече от три четвърти от познатите ви имат кредитна и по всяка вероятност, доста от тях имат повече от една.

Колкото и масови да изглеждат обаче, кредитните карти, каквито ги познаваме, са сравнително скорошно изобретение – Diners Club твърди, че е пуснал първата официална таксова карта през 1950 г. Но в действителност, корените на съвременната кредитна карта могат да се проследят  много по-назад в историята.

Прави  ли ви впечатление, как с развитието на технологиите, това парче метал или пластмаса, 
което познаваме като Кредитна карта, постепенно губи мстото си в портфейлите ни?.
В много случаи вече дори не е необходимо да носим физическа кредитна карта със себе си.

Луис МанделИсторията на кредитните карти

Според Луис Мандел, автор на „Индустрия на кредитните карти: Историята“, идеята за кредита може да бъде проследена назад във времето.

Земеделските производители е трябвало да намерят начин да покрият разходите за семена и доставки по време на засаждането и след това да изплатят дълга си по-късно, след прибиране на реколтата.

Преди 5000 години: Древната кредитна плоча

Концепцията за „купи сега, плащай по-късно“ не е уникална за последните стотина години, така че: кредитът е бил разрешението на проблема още от древни времена. Месопотамия може да е имала първата система от виртуални пари, преди 5000 години, много преди да съществува валута, каквато я познаваме днес. Клинопис (ранна писменост) е била използван за записване на транзакции върху глинени плочи. Дълговете е можело дори да бъдат буквално изтрити, за да се защитят длъжниците.

 

Края на 1800 г.: Кредитни монети

Кредитните монети са издадени скоро след Гражданската война. Металните монети са предоставени от търговци като универсални магазини и таксиметрови компании, като форма на плащане. Монетите са подпечатани с изображение и номер на сметката, която да идентифицира потребителя.

Когато купувачът използва монетата за плащане, търговецът си търси хартиения файл, свързан с номера на сметката, за да прегледа кредитния лимит и да го оторизира.

Смятай какво ровене по тефтерите е ставало :)

1914: Метални пари на Western Union

western_wnionWestern Union започва, като предлага на клиентите си надеждни парични преводи между Ню Йорк, Бостън и Чикаго. Компанията се разраства в цялата страна в рамките на една година, последвана от международни парични преводи.

През 1914 г. Western Union въвежда метални карти, наречени „метални пари“ – ранна версия на потребителска кредитна карта, която позволява на хората да отлагат плащането за услугите на Western Union.

1936: American Airlines Air Travel Card

air travel cardAmerican Airlines издава на клиентите картата Air Travel с табела за таксуване като начин за плащане на самолетни пътувания. Тя също може да се счита за първата кредитна карта за награди за пътуване: предлагаше на клиентите, които я използват, за да закупят самолетни билети с 15% отстъпка.

American Airlines ще продължи да развива своята карта за пътуване и ще се появи отново по-късно във времевата линия.

1946: Charg-It

charge it credit card

Банкер на име Джон К. Бигинс от Flatbush National Bank в Бруклин, Ню Йорк, представи Charg-It, която може да е най-ранната кредитна карта, издадена от банка.

Концепцията обаче все още не е достатъчно удобна – банката работела само с местни магазини в рамките на зона от два квартала. Търговците е трябвало да връщат в банката  оригиналните метални табели, получени срещу продажбата на стоки, за да може да си получат реалните пари за съответните продажби.

Представяте ли си какво разнасяне на тенекии е било, ако сте популярен магазин, 
с достатъчно голям оборот и имате “нещастието” да ви посетят все иновативно мислещи клиенти, 
които са привърженици на идеята – “Жена, отивам до магазина, дай шест табели, контрафилето е намалено!” :)

1950: Diners Club

DinersClubCard

Diners Club е официално приветстван като първата универсална кредитна карта, тъй като в този момент концепцията за виртуални пари най-накрая се е наложила. Първоначално тази карта трябвало да плаща за храна в ресторанти, а след това разширява обхвата си и до други услуги. (виж https://assistant.bg/fakti-za-parite/ -> факт 9)

 

“Според мен на човека (Франк МакНамара, създателя на Diners Club) му е писнало да си мие ръцете от ръждата, всеки път, когато е трябвало да плаща с метална табела, а и представете си колко табели трябва да носиш, ако да речем, си решил да си празнуваш рожденния ден в някой ресторант…Ами, че ти отиваш изпотен на тържеството, само докато си замъкнеш парите :)

До 1951 г. членовете на Diners Club са били 42 000. Това е първата международно приета карта през 1953 г. – приета в Канада, Мексико, Куба и Обединеното кралство.

1958: American Express

Така или иначе Кредитната карта Diners Club е била престижна, но … направена от картон. American Express пуска първата си карта за зареждане през 1958 г., изработена от здрава пластмаса. Тя е била издадена както в САЩ, така и в Канада.

През 1966 г. те започват да пускат на пазара отделни карти за плащане на бизнеса.

1958: BankAmericard

BankAmericard се нарича „първата кредитна карта с общо предназначение“. През есента на 1958 г. Bank of America изпраща по пощата 60 000 от новите си карти на жителите на Фресно, Калифорния, с кредитна линия от $500. В рамките на една година банката изпраща повече от милион карти на калифорнийците, което помогна за насърчаването на приемането на картата и стимулира регулациите за това на кого банката може и не може да изпраща кредитни карти.

Ето на това му се казва маркетинг :)

1969: American Airlines Air Travel Card

Air Travel Card на American Airlines достигна друг важен етап през 1969 г., когато стана първата карта с магнитна лента, променяйки кредитните карти завинаги, като ги направи по-бързи за обработка и по-удобни за носене.

Магнитната лента, която сега е основен продукт в кредитните карти, е изобретена от инженера на IBM Форест Пари през 60-те години на миналия век като начин служителите на ЦРУ да вграждат и предават лесно своята идентифицираща информация.

Първата карта с магнитна лента е била доста примитивна – парче картон с размер на кредитна карта с магнитна лента, залепена с прозрачна лента.

American Airlines е първата, която възприема изобретението.

Въпреки че картите стават широко достъпни през 50-те години на миналия век, жените и малцинствата 
често са били изключени от получаване на кредитна карта. Законът за равните кредитни възможности 
в САЩ е приет през 1974 г. и забранява на кредиторите да дискриминират някого поради раса, 
семейно положение и пол. Малко след това през 1977 г. е приет  и Законът за справедливи практики 
за събиране на дългове, за да се предотвратят злоупотреб с практики за събиране на просрочени 
сметки за кредитни карти. Федералният закон не позволява на събирачите на дългове да ви тормозят 
и да ви звънят извън времевия прозорец -> 8:00 - 21:00 часа.
 

2004: За първи път се използват безконтактни кредитни карти

Първите безконтактни кредитни карти в САЩ са използвани през 2004 г.

Този метод за плащане стана още по-популярен от 2008 г. насам, когато Visa, Mastercard и American Express започнаха да предлагат свои собствени безконтактни карти.

 

2010: Кредитните карти с чип идват в САЩ

Въпреки че магнитните кредитни карти променят играта, те създават проблеми със сигурността: информацията, съхранявана в магнитната лента, може да бъде копирана и подписите (използвани като форма за проверка на самоличността) могат да бъдат фалшифицирани.

Технологията с чип предлага допълнителни слоеве на сигурност, което прави измамите по-трудни за извършване. Повечето кредитни карти вече се издават с EMV чипове. Когато се сдвои с ПИН вместо подпис, вероятността от измама се намалява допълнително. Алилуя!!!

 

2011: Мобилни портфейли

Проблемът с кредитната карта е, че дори и да има чип и да изисква ПИН, ако някой друг има картата, може да намери начин да я използва. В стремежа си да направи покупките по-сигурни и удобни, през 2011 г. Google представи първия мобилен портфейл, който съхранява информацията за кредитната ви карта.

Apple го последва година по-късно.

С мобилен портфейл можете да използвате смартфона си за плащане, елиминирайки шансовете за изгубена или открадната кредитна карта.

Разбира се, вашият смартфон също може да изчезне. Но сигурността, вградена в използването на телефони – като пароли, разпознаване на пръстови отпечатъци или лицево разпознаване – е предназначена да затрудни някой да използва вашата виртуална кредитна карта.

Гледайки напред към бъдещето на технологиите за кредитни карти

Както показва времевата линия, кредитните карти непрекъснато се развиват. В даден момент е възможно кредитните карти вече да не съществуват във физическата форма, с която сме свикнали и познаваме. Вместо това „кредитната карта“ може да се превърне в продължение на някаква технология, която използваме.

Ето четири възможни фючърси за кредитни карти:

1. Плащания отвсякъде

Според Джоди Кели, главен изпълнителен директор на Асоциацията за електронни транзакции, мобилните плащания, които правим сега от нашите телефони и часовници, са само началото и все повече ще използваме инструменти за гласови команди, като Alexa, за да извършваме плащания навсякъде от магазини на дребно до газ станции.

2. Купете сега/платете по-късно

Нарастващата тенденция за покупка сега/плащане по-късно, понякога съкратена до BNPL, ви позволява да разделите покупка на няколко вноски за плащане и често не изисква изтегляне на кредит.

3. Биометрия

Картите с подпис върху магнитната лента може да станат остарели, тъй като подписите са по-малко сигурна форма за проверка на самоличността. Джеф Сакасегава, архитект за доверие и безопасност в компанията за предотвратяване на измами Sift, смята, че промяната може да се случи скоро: „До началото на 2024 г. Mastercard ще започне постепенно да премахва физическите карти с магнитни ленти и ще премине към биометрични карти, комбинирайки пръстови отпечатъци и чип технология за повишаване на тяхната сигурност.

4. QR кодове

QR кодовете или кодовете за бърз отговор станаха популярни от началото на пандемията и се използват за всичко – от разглеждане на менюто на ресторант до плащане на стоки или услуги с бързо сканиране на квадратно изображение, напомнящо баркод. Когато са свързани с мобилен портфейл, QR кодовете правят плащанията бързи и сигурни.

 

Плащанията с QR код ще процъфтят в световен мащаб през следващите няколко години“, прогнозира Сакасегава. „Тъй като електронната търговия продължава да процъфтява, потребителите ще свикнат с този метод и ще започнат да очакват търговците да предложат подобни изживявания с QR кодове, за да намалят допълнителното триене при покупката.”
Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Финансов или оперативен лизинг – основни разлики.

Финансов или оперативен лизинг – основни разлики.

Понятието за лизинг е дефинирано в Търговския закон – Глава 23, чл.342:
“Чл. 342. (1) С договора за лизинг лизингодателят се задължава да предостави за ползване вещ срещу възнаграждение.
(2) С договора за финансов лизинг лизингодателят се задължава да придобие вещ от трето лице при условия, определени от лизингополучателя, и да му я предостави за ползване срещу възнаграждение.
(3) Лизингополучателят може да придобие вещта по време на договора или след изтичане на срока му.”

повече информация
Как да планираме семеен бюджет

Как да планираме семеен бюджет

Идеята за създаване на семеен бюджет в началото може да изглежда непосилна, но след като се установи и свикнете да проследявате всяка покупка, ще се чудите защо не сте започнали по-рано. Може дори да откриете, че ви харесва да виждате къде отиват всичките ви пари – това може да ви даде възможност!

повече информация

0 коментара

Оставете коментар