Финансови Новини

Джак Ма – пътят към успеха

от | фев. 11, 2021 | Интересно | 0 коментари

Джак Ма - пътят към успеха
jack-ma

От учител по английски – до първият по богатство човек в Азия

Да, правилно сте разбрали, става въпрос за не безизвестния Ма Юн, който целият свят познава като Джак Ма – Основател на империята за електронна търговия „Alibaba”, която вече изпреварва Amazon и eBay взети заедно.

50-годишният бизнесмен е един от най-известните и успели хора в Азия. Списание Forbes го причислява към най-влиятелните и богати хора в света

Роден на 15 октомври 1964 г. в китайския град Ханджоу в средностатистическо семейство, с малки възможности, по време на комунистическия режим в страната.

От малък Ма Юн мечтае да научи английски език и възможността за това идва през 1972 г., когато на посещение в родния му град пристига тогаващният президент на САЩ Ричард Никсън. Тази популярност на града увеличва и потока от чуждестранни туристи. Вече тийнейджър, Ма Юн всеки ден предлага на туристите безплатна туристиеска обиколка срещу… уроци по английски език. Да се чуди човек как е провеждал първите си туристически обиколки, с оскъдни познания по английски 🙂

Турист, с който се сприятелява му дава псевдонимът Джак и така по-късно се появява Джак Ма – милиардерът от Ханджоу.

Началните години на предприемача не са никак лесни и нищо не предвещава, че напереният младеж с не толкова добър английски ще стане един от най-влиятелните хора в световната икономика – проваля се два пъти на изпитите в началното училище, не успява да положи и гимназиалните си изпити от първия път, както и претърпява провал цели три пъти на кандидат-студентските си изпити.

Упорството и самоувереността му обаче са завидни – той дори пише десет пъти до престижния Харвардски университет, с молба да бъде приет, но получава и точно  толкова откази :). Накрая, както може да се очаква е приет в Педагогическия университет в гр. Ханджоу, където учи за учител по Английски език.

Докато следва, кандидатства за работа в над 30 компании и забележете – отново без успех. Друг човек на негово място би приел съдбата си на неудачник и би се примирил с бъдещето на средно статистически учител по Английски, но не и Джак.

След като завършва висшето си образование през 1988 г. все пак става учител по английски език в университета в родния си град с месечна заплата от 12 долара.

През 1995 той посещава САЩ за пръв път в живота си по линията на проект на Китайското държавно предприятие за строителство на магистрали. Там той се сблусква за първи път с интернет и компютрите, в които вижда голям потенциал за развитие на свое бизнес начинание в родния Китай.

През 1999 година (забележете след още два оредни провала), Ма събира 17 от своите приятели в ергенския си апартамент в Ханджоу и ги убеждава да инвестират в неговата онлайн платформа за електронна търговия – „Alibaba“.

Сайтът дава възможност на китайските пройзводители да достигнат директно до крайните клиенти без посредници. Скоро порталът привлича потребители от цял свят и успехът най-накрая се усмихва на “вечният неудачник”, една от най-старите инвестиционни банки в света – „Голдман Сакс“ инвестира в сайта 5 млн. долара. По-късно това прави и японската телекомуникационна компания „Софтбанк“ – с 20 млн. долара.

jack ma company

Към днешна дата компанията на 50 годишния Ма се оценява на 420 млрд. Долара. и предлага множество услуги – от продуциране на филми до дигитално банкиране и електронна търговия. През настоящата година най-богатият мъж в Китай планира да напусне управлението на корпорацията си и да се посвети на далеч по-хуманитарни дела

По думите на Ма, за вземането на всички важни решения, той все още разчита на съвета на най-близките си приятели от едно време и това става в същият онзи апартамент в родният му град.

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

Историята на кредитните карти ни връща по-далеч, отколкото си мислите – ето историята на произхода на тази технология и някои прогнози за бъдещето им.

повече информация
Четири мобилни приложения препоръчани от Асистънт БГ

Четири мобилни приложения препоръчани от Асистънт БГ

Предлагаме ви четири бюджетни приложения, които ще ви помогнат да организирате по-добре разходите си.
Те се различават по своя обхват, методи и функции – но всички те се класират високо сред потребителите.

повече информация

0 коментара

Оставете коментар