Финансови Новини

Как да планираме семеен бюджет

от | мар. 20, 2022 | Спестяване, Финанси | 0 коментари

Family Budget

Ако някога сте преглеждали банковата си сметка и сте се чудили къде са отишли всичките пари от заплатата ви, не сте единствените!

Много от нас не осъзнават колко харчим или наистина не обръщат внимание за какво точно харчим парите се.

Ако започнете да следите какво точно купувате всяка седмица, може да разберете, че ежедневното ви сутрешно кафе “изсмуква” твърде много от приходите ви и да решите да започнете да го правите у дома.  Или може да преразгледате дали наистина трябва да плащате за всички онези канали, които не гледате, и да решите да вложите тези пари в нещо друго, което ще подобри качеството ви на живот.

Създаването на бюджет ви дава възможност да решите какво искате да правите с парите си.

Тук можете да научите всичко за важността на създаването на семеен бюджет и как да го направите.

Защо бюджетите са важни?

Финансовото планиране е част от грижата за вашето семейство. Решаването как да се разпределят доходите на семейството е съществена част от родителството, заедно с неща като приготвяне на ястия и закуски, поддържане на пода чист и осигуряване на децата с много любов и гушкане.

Без бюджет нямате представа къде отиват парите ви и колко можете да си позволите да похарчите за определени разходи и покупки.

Може би искате да можете да отидете на семейни ваканции или да изпратите децата си на специални класове като балет или карате. Може също да искате да планирате бъдещето и да спестите за неща като пенсиониране и обучение на децата си. Средствата за спешни случаи са друго важно съображение, което да ви помогне да останете на повърхността.

Семейният бюджет е важен за избягване на разточителни разходи и може да ви помогне да постигнете различни житейски цели по-бързо. Това ви позволява да бъдете по-внимателни с парите си, за да можете да ги похарчите за нещата, които имат значение за вас 
и вашето семейство.

Бюджетите могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес, като първо ви уверят, че можете да се погрижите за основните нужди на вашето семейство. Те също така могат да ви помогнат да избегнете задлъжнялост, като ви помогнат да разберете какви екстри можете да си позволите и какво трябва да пропуснете или отложите. Ако имате дълг сега, бюджетирането може да ви помогне да го изплатите, за да можете в крайна сметка да работите върху спестяването за бъдещето.

Има толкова много неща, които трябва да се вземат предвид при създаването на семеен бюджет и това може да бъде непосилно. Но ако се научите как да съставите план, можете да направите бюджет, който отговаря на нуждите на вашето семейство и отговаря на вашите доходи.

 

Видове семейни бюджети

Има няколко различни начина за бюджет и можете да изберете този, който смятате, че ще работи най-добре за вас и вашето семейство. Можете също да комбинирате части от всеки тип, ако е необходимо.

50/30/20 Бюджет

Бюджетният метод 50/30/20 поставя 50% от приходите ви за основни сметки като застраховка и ипотека, 30% в „забавни“ или луксозни разходи и 20% в спестявания или дълг.

Ако семейното бюджетиране ви се струва непосилно, че отлагате да го правите, планът 50/30/20 може да е добро място за начало.

Този тип бюджет може да бъде по-управляем за семействата, тъй като не е толкова строг или отнема много време за планиране и преглед. Неговата концепция е доста проста -> 50% от приходите отиват за издръжката на семейството, 30% за забавление и 20% за спестяване. Кратко, просто и ясно.

Бюджет на плика

Традиционният бюджет за пликове използва пари в брой в пликове, които са етикетирани за различни категории, като хранителни стоки и плащания за дневни грижи.

Алтернативен начин за използване на този метод е да създадете много различни разплащателни сметки, всяка от които да се използва само за собствената си категория.

Бюджетът на плика е полезен за семейства, които имат проблеми да се придържат към планирания бюджет, тъй като ви дава по-конкретно представяне на това за какво можете и не можете да платите.

Бюджет на база нула

При бюджет, базиран на нула, вашият доход минус вашите разходи + парите, които спестявате трябва да е равен на нула.

Това означава, че всичките ви доходи са разпределени за някаква цел – включително парите, които харчите, и парите, които спестявате.

Например, ако правите 1000 лв. на месец, можете да похарчите общо 800 лв. за неща като наем, хранителни стоки и всичко друго, което е важно за месечнта издръжка на живота ви , а да вложите останалите 200 лв. във вашия спешен фонд, пенсиониране, ваканционен фонд и спестявания от детски колеж.

Как да създадете семеен бюджет

Създаването на семеен бюджет изисква време и внимателно планиране, но е напълно изпълнимо, ако следвате няколко важни стъпки.

Изчислете вашите доходи

Започнете, като разберете колко вие и вашият партньор, ако е приложимо, внасяте всеки месец. Ако имате две редовни заплати, това може да е доста лесно. Но някои семейства ще трябва да обмислят повече тази стъпка. Например, ако имате странична работа, притежавате собствен бизнес или работите като изпълнител – не забравяйте да включите и този доход. Ако доходите ви варират, опитайте се да вземете средна стойност.

Избройте вашите разходи

След като имате число, което представлява колко пари влизат, е време да погледнете какво излиза. Помислете за вашия наем или ипотека, всякакви сметки и други разходи като грижи за деца, хранителни стоки, пелени, адаптирано мляко и други.

Първо сумирайте най-важните и извадете общата сума от доходите си. След това разпределете част от останалите пари към фонд за спешни случаи, пенсиониране, спестявания и изплащане на дълг. Това, което е останало, може да се използва за забавни екстри, като семейни ваканции, кино, вечери навън или каквото семейството ви обича да прави.

Проследявайте разходите си

Имате нужда от начин да сте сигурни, че се придържате към бюджета си. Това е особено важно, когато имате семеен бюджет, където двама или повече души споделят и харчат парите. Предлагам ви да използвате електронни таблици, банкови извлечения, разписки и бюджетни приложения, за да оцените действителните разходи на вашето семейство.

Можете да използвате накое от приложенията, които разгледахме в друга статия (Четири мобилни приложения препоръчани от Асистънт БГ) или друго по ваш избор, това е без значение, важното е да имате поглед върху разходите си.

Идеята за създаване на семеен бюджет в началото може да изглежда непосилна, но след като се установи и свикнете да проследявате всяка покупка, ще се чудите защо не сте започнали по-рано. Може дори да откриете, че ви харесва да виждате къде отиват всичките ви пари – това може да ви даде възможност!

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Финансов или оперативен лизинг – основни разлики.

Финансов или оперативен лизинг – основни разлики.

Понятието за лизинг е дефинирано в Търговския закон – Глава 23, чл.342:
“Чл. 342. (1) С договора за лизинг лизингодателят се задължава да предостави за ползване вещ срещу възнаграждение.
(2) С договора за финансов лизинг лизингодателят се задължава да придобие вещ от трето лице при условия, определени от лизингополучателя, и да му я предостави за ползване срещу възнаграждение.
(3) Лизингополучателят може да придобие вещта по време на договора или след изтичане на срока му.”

повече информация
Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

Историята на кредитните карти ни връща по-далеч, отколкото си мислите – ето историята на произхода на тази технология и някои прогнози за бъдещето им.

повече информация

0 коментара

Оставете коментар