Финансови Новини

Търговските банки – за мораториум

от | апр. 6, 2020 | Кредит, Финанси | 0 коментари

търговски банки
банки

Търговските банки с предложение за мораториум

Петър Андронов /председател на Асоциацията на банките/Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова такава през 2008 г.

Председателят на Асоциацията на банките обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума. „Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията. За фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци и този анализ не е толкова труден. За гражданите трябва да се отчете това дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете“, допълни той.

Той обясни, че търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. Така граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно. За да се случи това обаче, те трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. Той няма да обхване фирмите, които дават бързи кредити.

Петър Андронов каза още, че към този момент банковата система е добре обезпечена и няма съществени притеснения за състоянието й. Той обясни, че хората, които имат застраховки на кредитите си, ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума.

„Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през труден период, да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателствата“, уточни той.

Източник: banker.bg

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Финансов или оперативен лизинг – основни разлики.

Финансов или оперативен лизинг – основни разлики.

Понятието за лизинг е дефинирано в Търговския закон – Глава 23, чл.342:
“Чл. 342. (1) С договора за лизинг лизингодателят се задължава да предостави за ползване вещ срещу възнаграждение.
(2) С договора за финансов лизинг лизингодателят се задължава да придобие вещ от трето лице при условия, определени от лизингополучателя, и да му я предостави за ползване срещу възнаграждение.
(3) Лизингополучателят може да придобие вещта по време на договора или след изтичане на срока му.”

повече информация
Как да планираме семеен бюджет

Как да планираме семеен бюджет

Идеята за създаване на семеен бюджет в началото може да изглежда непосилна, но след като се установи и свикнете да проследявате всяка покупка, ще се чудите защо не сте започнали по-рано. Може дори да откриете, че ви харесва да виждате къде отиват всичките ви пари – това може да ви даде възможност!

повече информация
Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

Изненадващата история на кредитната карта: Как е стартирала и как се е развила тази технология.

Историята на кредитните карти ни връща по-далеч, отколкото си мислите – ето историята на произхода на тази технология и някои прогнози за бъдещето им.

повече информация

0 коментара

Оставете коментар