Финансови Новини

Да купите жилище или да живеете под наем?

от | дек. 16, 2021 | Инвестиции, Кредит | 0 коментари

Да купите жилище или да живеете под наем?
ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ ИЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ПОД НАЕМ?

И в двата варианта става въпрос за собствен избор, често последван от емоционално решение.
Тук експертите съветват, да си отговорите на няколко въпроса преди да предприемете действия:
– В кой етап на живота си се намирате?
– Имате ли професия и предстои ли ви скоро да приключите трудовата дейност?
– Сметнете месечните разходи, които са константни, както и доходите които генерирате. Ще имате ли възможност да покривате месечните си вноски по кредит, ако има периода, в който нямате приходи? Т.е имате ли спестени пари за „черни дни“?
Предимства на собственото жилище

Да бъдете собственик на недвижим имот

Малко неща могат да се сравнят с огромното задоволство и безкрайното облекчение да сте господар на вашето собствено жилище. Няма да има нужда да се съобразявате с никой, най-малко с досадни хазяи.

Имотът е актив

Имотът е инвестиция от ваша страна. Жилището ви е актив, който ще увеличава стойността си с всяка една изминала година – поне в повечето случаи.

В дългосрочен план, ръстът на цените на жилищата е около 3% годишно, но точният размер на този ръст ще зависи пряко от местоположението на имота, от това какъв тип е той, и от редица други фактори. Най-важното в случая е, че вашият дом е инвестиция в бъдещето, която може да ви донесе 2 вида доходи – от евентуална продажба някой ден или от отдаване под наем.

Сигурност и стабилност

Едно голямо предимство да притежавате собствено жилище е сигурността и стабилността, която то ви дава за в бъдеще.

Недостатъци на собственото жилище

Големи разходи за придобиване

Купуването на собствено жилище е пряко свързано с огромен еднократен разход при закупуване на имот с ипотечен кредит – първоначалната вноска, известна още като самоучастие. Повечето банки отпускат ипотечни кредити за около 80% от оценената стойност на жилището, като останалите 20% трябва да бъдат платени от самия купувач. Това означава, че вие трябва да разполагате с тези средства преди да решите да кандидатствате за жилищен кредит в банка. Понякога се налага използването на всички спестени средства, за да се заплати самоучастието по сделката, дори в някои случаи, когато клиентите нямат спестени средства, прибягват до теглене на потребителски кредит. На практика, това прави сделката не толкова изгодна, предвид че ще бъде изцяло финансирана с банков кредит.

За съжаление, разходите по придобиване на жилище не свършват дотук. Следват нотариалните такси, които възлизат на около 3% от стойността на имота.

След това идва брокерската комисиона, която е различна за различни агенции по недвижими имоти, но може да достигне до 3% от стойността на апартамента. Затова е важно да се уверите, че работите с добър брокер, който ще заслужава сериозната сума, която ще му платите за предоставените от него услуги.

В годишния ви бюджет трябва да се включи данъка на имота и таксата смет. Ежемесечно, ще трябва да плащате и такса за поддръжка на входа и такса за ползване и поддръжка на асансьора.

Предимства да живеете под наем

Най-голямото, разбира се, е мобилността. Ако ви предложат добра работа в друг град или държава, няма да е проблем да се преместите веднага.

По-малки месечни разходи

Друго предимство при наемане на жилище е, че месечните ви разходи ще бъдат много по-малки.

В повечето случаи, в началото ще трябва да платите предварителен депозит на собственика на имота – сума, която би трябвало да покрие евентуални щети, които вие може да направите, волно или неволно, по време на вашия престой. Този депозит обикновено възлиза на едномесечен наем и ще ви бъде върнат при напускане на жилището, ако всичко е в рамките на нормалното.

При нужда от ремонт, собственикът на жилището е длъжен да поеме разходите за ремонтните дейности, тъй като е в техен интерес имотът им да е в добро състояние. При живот под наем, няма да плащате данъци за , такса смет, застраховки, за имота и още редица разходи.

Недостатъци при живот под наем

Нямате собственост

Най-големият недостатък на живота под наем е, че дълги години плащате за нещом което никога няма да бъде ваше. Да се живее под наем не е добър вариант за хора, които планират да живеят на едно и също място за дълъг период от време или до живот.

Несигурност

Дори и да имате добър договор под наем – заверен от нотариус и регистриран в градската община, вашият наемодател във всеки един момент може да реши да продаде имота си и да ви съобщи, че е необходимо да се изнесете.

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

Съвременният начин на живот, съчетан с настъпващата финансова криза заради коронавирусната пандемия, превърна потребителския кредит, като по-често срещано явление. Преди време беше достатъчно да спестяваме, за да направим някоя по-голяма покупка или основен ремонт,...

повече информация
Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

ОЧАКВА ЛИ СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛИХВИТЕ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ? Лихвите по ипотечни кредити за покупка на имот, продължават да държат ниски нива, показват данни на БНБ. Кредитите за покупка на жилище през изминалата година са поевтинели. При жилищните кредити в левове средният...

повече информация
Изгодно ли е рефинансиране на ипотечен кредит?

Изгодно ли е рефинансиране на ипотечен кредит?

ИЗГОДНО ЛИ Е РЕФИНАНСИРАНЕ НА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ? Рефинансирането може да бъде направено от обслужващата вече банка или пък в друга търговска банка. Обикновено рефинансиране се прави, за да се подобрят условията на вече ползван кредит или, за да се намалят разходите по...

повече информация

0 коментара

Оставете коментар