Финансови Новини

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

от | фев. 21, 2022 | Кредит, Инвестиции | 0 коментари

Потребителски кредит
Съвременният начин на живот, съчетан с настъпващата финансова криза заради коронавирусната пандемия, превърна потребителския кредит, като по-често срещано явление. Преди време беше достатъчно да спестяваме, за да направим някоя по-голяма покупка или основен ремонт, сега това е различно. В днешно време, много хора живеят от заплата до заплата и запълват липсите от един кредитен продукт в друг.
Потребителският кредит е най-разпространеният тип кредит и е създаден за покриването на определени текущи нужди. Например рефинансиране други задължения, ремонт на дома, покупка на нов автомобл и т.н. Подходящ е, когато нуждата от пари е належаща, но не изключително спешна, тъй като тегленето на подобен кредит (особено за по-голяма сума) понякога отнема известно време.
Преди обаче да пристъпите към търсене на най-изгодния кредит, е важно да сте запознати с неговите предимства и недостатъци. Препоръчително е да гледате на кредита като на временно решение и да не го превръщате в навик, защото лесно можете да попаднете в дългова спирала, от която трудно ще излезете.

Предимствата на потребителския кредит:

– Преференциални условия за определени групи клиенти и при определени доходи;
– Подходящ е за еднократни, относително високи разходи, например ремонт, нова кола, инвесстиция и други;
– Може да бъде използван за плащане на стоки и услуги в брой или чрез превод;
– Годишните такси и ГПР са относително по-ниски;
– Може да се погасява по всяко време без дтлжими такси и допълнително оскъпяване;
Недостатъци на потребителския кредит:
– Не може да се револвира – усвоена веднъж, сумата не може да бъде използвана отново;
– В повечето случаи не може да се усвоява на траншове, което го прави неизгоден при сума, която няма да ви трябва веднага (наведнъж) или имате договорено разсрочено плащане;
– Може да се изискват поръчители и различни документи;
– Понякога максималната сума, за която можете да бъдете одобрени, е недостатъчна;
– Макималният срок обикновено не надвишава 10г., което го прави краткосрочен кредит и вноските може да са ви по-високи;
Към потребителските кредити, освен бързите кредити, спадат още овърдрафтът, революиращият кредит и кредит с лимит по кредитна карта:

– Овърдрафт най-просто казано означава „над чертата”. Това е кредит, който банката ви предоставя почти автоматично, ако заплатата ви се превежда през банката или имате депозит в нея. Обикновено банките предлагат възможност да се възползвате от определена сума пари над заплатата, която получавате, но от вас зависи дали ще използвате овърдрафта или не. Ако го използвате, върху сумата, която сте използвали ви се начислява лихва, която е по-висока от лихвата по кредитните карти.
Революиращ кредит е заем, който също като овърдрафта е много удобен, ако парите, които получавате като заплата редовно не ви достигат. Донякъде по предназначение прилича на бързите кредити, но вместо да теглите бърз заем през няколко месеца, просто трябва в рамките на месеца да изпълните условията по кредита (да погасите главницата и лихвите) и кредитът ви автоматично се възобновява. С други думи, ако не пропускате вноски, винаги ще имате малко допълнителни пари под ръка, ако ви потрябват.
– Кредит с лимит по кредитна карта: Този вид кредит е револвиращ кредит, единствената разлика е, че може да ползвате средствата си посредсвтом кредитна карта. Щом изразходвате пари от картата, трябва да изпълнявате условията по кредита и да погасявате месечните си задължения по нея (вноски и главница). Предимставото е, че ако ползвате правилно кредитната си карта, вие освен че ползвате безлихвен лимит, то може да трупате допълнително “бонуси”, които се предоставят от самите фирми картоиздатели.
Потребителски кредит на практика може да получите във всяка една българска банка. Тези заеми се предлагат и от небанкови кредитни институции, но техните предложения обикновено попадат в графата „бързи кредити“, за чиито особености вече сме говорили.

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

ОЧАКВА ЛИ СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛИХВИТЕ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ? Лихвите по ипотечни кредити за покупка на имот, продължават да държат ниски нива, показват данни на БНБ. Кредитите за покупка на жилище през изминалата година са поевтинели. При жилищните кредити в левове средният...

повече информация
Да купите жилище или да живеете под наем?

Да купите жилище или да живеете под наем?

ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ ИЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ПОД НАЕМ? И в двата варианта става въпрос за собствен избор, често последван от емоционално решение. Тук експертите съветват, да си отговорите на няколко въпроса преди да предприемете действия: - В кой етап на живота си се намирате? -...

повече информация
Изгодно ли е рефинансиране на ипотечен кредит?

Изгодно ли е рефинансиране на ипотечен кредит?

ИЗГОДНО ЛИ Е РЕФИНАНСИРАНЕ НА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ? Рефинансирането може да бъде направено от обслужващата вече банка или пък в друга търговска банка. Обикновено рефинансиране се прави, за да се подобрят условията на вече ползван кредит или, за да се намалят разходите по...

повече информация

0 коментара

Оставете коментар