Финансови Новини

Какво означава “нецелеви” ипотечен кредит?

от | юли 19, 2021 | Кредит | 0 коментари

нецелеви ипотечен кредит

Какво означава “нецелеви” кредит?

 

Възможно ли е да изтеглим ипотечен кредит, а средствата от кредита да не бъдат използвани целево, а да бъдат използвани за нещо различно от покупка на имот?

Отговорът е: ДА, но трябва да се има предвид някои подробности.

Така нареченият “нецелеви” ипотечен кредит е: финансиране от банка, при което кредитоискателят ипотекира имот без да използва средствата за покупка на друг имот.

В зависимост от профила на клиента, банките предоставят различни възможности за подобен тип финансиране. Обикновено, този тип финансиране не се различва особено от лихвeните нива при целеви жилищни кредити. Повечето банки предлагат малко по-високи лихвени нива (2.6%-2.9%), в комбинация с по-нисък процент на финансиране (около 70% от тойнотта на имота) за този тип кредити.

За какво могат да се използват „нецелевите“ кредити?

 

Нецелевите кредити могарт да се използват “за всичко”, но често ако сумата на кредита е по-голяма, банките се ангажират с отговор използването на средствата. Това е необходимо, за да се направи анализ на риска, който банката е склонна да поеме при такъв тип финансиране. Например, ако искате да ипотекирате имота си и със средствата да отидете на екзотична екскурзия или да си купите криптовалута, това ще се приеме за висок риск и е много вероятно да ви бъде отказано финансиране. За банките е важно кредитите да се изплащат редовно, за това са склонни да поемат по-малки рискове.

Най-често такъв тип кредити се използват за обединяване на няколко задължения, с цел намаляване на месечните вноски, за ремонт на имот, за обучение или за инвестиция в друг имот, който е с по-ниска пазарна стойност.

Например, ако преди време сте теглили потребителски кредити, имате няколко кредитни карти, то месечните ви задължения ще бъдат по-високи, отколкото при един ипотечен кредит, който може да бъде изтеглен за по-дълъг срок на по-добра цена.

Голяма част от клиентите в Бъкгария се притесняват да ипотекират имота си, особено когато не става въпрос за покупка. Склонни са, да натоварят бюджета си с изплащане на задължения по кредитни карти (където лихвените проценти са около 16%- 20%), потребителски кредити с лихвени нива около два пъти по-високи, в сравнение с ипотечните. В един момент, при настъпила криза или промяна в обстоятелствата, клиентите се затрудняват с изплащането на задълженията си. Правят отсрочвания, предоговаряния и преструктурирания на кредити, което  с времето само утежнява положението.

В такива случаи е добре да не се стига до там и да изпреварите събитията, намирайки решение на проблема си. Все пак е важно да се спомене, че дори ипотекиран, имотът ви си остава ликвиден и може да бъде продаден или оттдаден под наем от клиента във всеки един момент.

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

Съвременният начин на живот, съчетан с настъпващата финансова криза заради коронавирусната пандемия, превърна потребителския кредит, като по-често срещано явление. Преди време беше достатъчно да спестяваме, за да направим някоя по-голяма покупка или основен ремонт,...

повече информация
Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

ОЧАКВА ЛИ СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛИХВИТЕ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ? Лихвите по ипотечни кредити за покупка на имот, продължават да държат ниски нива, показват данни на БНБ. Кредитите за покупка на жилище през изминалата година са поевтинели. При жилищните кредити в левове средният...

повече информация
Да купите жилище или да живеете под наем?

Да купите жилище или да живеете под наем?

ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ ИЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ПОД НАЕМ? И в двата варианта става въпрос за собствен избор, често последван от емоционално решение. Тук експертите съветват, да си отговорите на няколко въпроса преди да предприемете действия: - В кой етап на живота си се намирате? -...

повече информация

0 коментара

Оставете коментар