Финансови Новини

Колко време е необходимо при теглене на ипотечен кредит?

от | сеп. 14, 2021 | Кредит | 0 коментари

ипотечен кредит
КОЛКО ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО ПРИ ТЕГЛЕНЕ НА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ?

Сроковете при теглене на ипотечен кредит, зависят от всички страни по сделката: продавачи, купувачи, посредници и банка.

След като вече сте намерили имот, капарирали сте го и искате да сключите предварителен договор. Но все още не сте проверили условията за ипотечен кредит. Ще се справите ли с времето?

Срокът за обработка на ипотечен кредит зависи както от банката, така и от продавача и купувача по сделката. Не подценявайте и четвъртата страна по сделката: посредници. Процесите се развиват паралелно и независимо в няколко посоки: оценка на кредитоспособността (платежоспособността) на клиента и неговото домакинство, оценка на стойността на имота, правно становище относно имота, осигуряване на документи, изповядване и вписване на ипотекаи т.н. Ние от Асистънт БГ, се ангажираме да следим процеса и да бъдем максимално полезни в съкращаването на сроковете.

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, КОГАТО ИЗБИРАТЕ КРЕДИТ?

Кредитоспособността на клиента всъщност е неговата възможност за изплащане на кредита – ще може ли да плаща навреме месечните вноски, ще му стигнат ли доходите или трябва да се добави втори човек (съдлъжник или поръчител) по кредита, да се намали сумата или увеличи срока, какви допълнителни продукти и услуги ще бъдат предложени заедно с кредита, какъв процент самоучастие ще бъде нужен. Обработката на тези данни обикновено отнема около пет работни дни. Като резултат, клиентът получава предварително одобрение на база доход и може да продължи търенето на имот, знаейки с какъв бюджет разполага.
Следващата стъпка за ипотечен кредит е да се определи справедлива пазарна стойност на имота. Това е един от ключовите фактори, за да се дефинира максимална сума, която банката е готова да отпусне. Повечето хора не разбират, че банките не са в бизнеса с недвижими имоти, а в този за финансови услуги. За това е важно продажната цена на имота да се доближава до пазарната. Сроковете тук също се свеждат до пет работни дни.

ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ ПРИ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОР ЗА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ?

В случай, че пазарната стойност на имота е достатъчна, банката ще иска да бъде сигурна, че няма правни пречки за ипотеката, както и за евентуална продажба в бъдеще. Банков служител или независим юрист проучва имота и изработва правно становище. Срокът обикновено е около седмица, но може да нарасне многократно, ако липсват документи или казусът има особености.
За да бъдат изпълнени всички тези стъпки, купувачът и продавачът трябва да изготвят и предадат на банката документи, нужни за узаконяването на сделката – стандартният пакет включва: данъчна оценка на имота, удостоверения за липса и наличие на задължения, удостоверения за тежести, нотариални актове, скица/схема и др. Тук особено значение има съдействието продавач и брокер (посреднк). По-голямата част от документацията за имота се предоставя от тях, за това е важно те да работят в синхрон и да се сведат сроковете до максимално кратки. Тук зависи и компетентноста на банковият служител и посредника. При проверка на първоначалните документи лесно се вижда, ако имота има особености и са необходими допълнителни документи.
Когато кредитът е одобрен, обезпечението е оценено, правната оценка не показва рискове и е постигнато споразумение по офертата, се запазва час при нотариус. Подписва се договора за кредит. В него е добре да се наблегне на: лихвен процент, условия за промяна на лихвен процент, формиране на ГПР, такси, начини на погасяване и др. Ако работите кредтита пред посредник, той ще предотави необходимата информация по лесно достъпен за вас начин. Впоследствие ипотеката се вписва в Агенция по вписванията, откъдето се издава удостоверение. Сроковете за удостоверенията са регламентирани и отнемат от няколко дена до няколко седмици.

Предвид, че покупката на имот с ипотека зависи от няколко страни (купувач, продавач, банка, оценител, юрист, нотариус и държавна администрация), необходимото време трудно може да се планира с точност. Затова работата с опитен партньор е изключително важна – често има нужда от професионалист, който да координира комуникацията между участниците в сделката и да намери най-краткия път. При добър синхрон между всички и липса на проблеми около имота, сделката може да бъде затворена за по-малко от месец.

Източник на статията: Интернет

Подобно

Подобни постове

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

Потребителски кредит: предимства и недостатъци!

Съвременният начин на живот, съчетан с настъпващата финансова криза заради коронавирусната пандемия, превърна потребителския кредит, като по-често срещано явление. Преди време беше достатъчно да спестяваме, за да направим някоя по-голяма покупка или основен ремонт,...

повече информация
Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

Очаква ли се увеличение на лихвите по жилищни кредити?

ОЧАКВА ЛИ СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛИХВИТЕ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ? Лихвите по ипотечни кредити за покупка на имот, продължават да държат ниски нива, показват данни на БНБ. Кредитите за покупка на жилище през изминалата година са поевтинели. При жилищните кредити в левове средният...

повече информация
Да купите жилище или да живеете под наем?

Да купите жилище или да живеете под наем?

ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ ИЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ПОД НАЕМ? И в двата варианта става въпрос за собствен избор, често последван от емоционално решение. Тук експертите съветват, да си отговорите на няколко въпроса преди да предприемете действия: - В кой етап на живота си се намирате? -...

повече информация

0 коментара

Оставете коментар